адвокатски

прил d'avocat; d'avoué; адвокатско бюро, кантора bureau (étude) d'avocat, d'avoué; остар адвокатски колектив collège d'avocats; адвокатска консултация collège d'avocats; адвокатски съсловие barreau m.

Български-френски речник.

Regardez d'autres dictionnaires:

  • адвокатура — (лат advocatura) 1. вршење на адвокатски работи, 2. адвокатска канцеларија …   Macedonian dictionary

  • компарсист — (лат. comparsista) во големи адвокатски канцеларии: образован човек што составува правнички списи, но, по правило, не доаѓа во допир со клиентите и не настапува на суд …   Macedonian dictionary

  • конципиент — (лат. concipere замисли/замислува состави/составува) адвокатски помошник …   Macedonian dictionary

  • солицитатор — (лат. solicitator) прав. 1. тој што води судски спор 2. адвокатски приправник …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.